Araç kiralama sektörü, yükselen araç fiyatları ve kullanım kolaylığı ile hızla gelişen bir alandır. Farklı zaman dilimlerinde birçok müşteri tarafından tercih edilen kiralık araçlar, araç firmaları ve müşteri güvenliği açısından büyük bir öneme sahiptir.
Kiralama firmaları, araçlarını kiraladıktan sonra bu bilgiyi resmi olarak Emniyet Genel Müdürlüğü’ne iletmekle yükümlüdür. Bu noktada 2015 yılından beri uygulanan KABİS araç bildirim sistemi devreye girerek kiralama sürecinde güvenliği artırmaktadır.
KABİS nedir? KABİS, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kiralık olan araçlarla ilgili durumları takip edebilmesine olanak tanıyan bir bilgilendirme sistemidir. Bu sistem 2015 yılından itibaren yürürlüğe girmiştir.
KABİS Ne İçin Kullanılır?
2015’ten bu yana kullanılan KABİS sistemi, araç kiralama şirketlerini ilgilendirmektedir. KABİS ne için kullanılır? sorusu da kiralama firmaları tarafından merak edilmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü, KABİS sistemini araç kiralama süreçlerini ve kullanıcıları izlemek amacıyla kullanmaktadır.
KABİS sistemi, başta güvenlik olmak üzere çeşitli amaçlar için tasarlanmıştır. Söz konusu sistemde, kiralanan araç bilgileri ve kiralayan kullanıcı detayları, ilgili firma yetkilileri ve yöneticileri tarafından ilenmektedir.
Aracı kiralayan birey ve kiralama işlemini gerçekleştiren firma, sorunsuz bir süreç yaşamak adına KABİS sisteminden faydalanır. Kiralık araçlarla ilişkilendirilen suçların artması, yetkilileri bu tip bir uygulamayı kullanmaya yönlendiren etkenlerden biridir. KABİS sistemi, aracı kiralayan kişinin herhangi bir suç işlemesi veya suça karışması durumunda tespiti kolaylaştırır. Bu sayede, suç oranlarında gözle görülür bir azalma sağlandığı gözlemlenmektedir.
Bu sistem sayesinde, araç kiralama süreci ve sonrasındaki aşamalarda yaşanan sorunların önüne geçilerek daha güvenli bir ortam oluşturulmaktadır. KABİS hem kiralayan bireyin hem de kiralama işlemi yapan firmanın güvenliği ve huzuru için etkili bir araçtır.
KABİS Nasıl Kullanılır?
Araç kiralama hizmeti sunan kuruluşların, KABİS sistemine kaydolmaları zorunlu bir adımdır. Sisteme kayıt olduktan sonra araç kiralama hizmeti verilebilmektedir. Sisteme kayıt olmak için birkaç basit adımı tamamlamak yeterlidir.
İlk olarak araç kiralama hizmeti sağlayan bir işletme olarak, sabit internet sağlayıcınızdan IP adresinizi belirlemeniz gerekmektedir. Sonrasında, en yakın karakol da kabul olmak üzere Polis Merkezi Amirliği ya da Asayiş Şube Müdürlüğü’ne giderek gerekli evraklarla birlikte başvuru yapılmalıdır.
Başvurunuz sırasında size sağlanan form ve evraklarınızı doldurmanız gerekmektedir. Ayrıca sonrasında kayıt işleminizi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. İşleminiz onaylandıktan sonra, giriş bilgileriniz e-posta yoluyla tarafınıza iletilmektedir. KABİS sistemine kaydolduktan sonra istediğiniz zaman sisteme giriş yapabilirsiniz. Sisteme, kayıt olduktan sonra tarafınıza verilen giriş bilgilerini kullanarak giriş yapabilirsiniz.
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan üyelik kodu ve şifre ile KABİS sistemine giriş yapabilirsiniz. Rent a car yöneticileri veya yetkilileri olarak, sisteme araç bilgilerini ve kiralayan kişinin detaylarını girmeniz gerekmektedir.
Bu bilgiler arasında aracın plakası, ruhsat bilgileri, marka, model ve renk gibi unsurlar bulunmaktadır. Kiralayan kişinin ise adı, soyadı ve T.C. kimlik bilgileri de sisteme eksiksiz bir şekilde kaydedilmelidir.
KABİS Cezası Ne Kadar?
2024 yılında KABİS sistemi hem araç kiralama firmalarını hem de araç kiralayanların haklarını korumak üzere geliştirilmiştir. Sistem, araç kiralama firmalarının kiraladıkları araçlarda yaşanan olası bir kaza durumunda haklarını korumalarına yardımcı olmaktadır. Bu sebeple her araç kiralama firmasının kayıt olması zorunlu olan bir sistemdir.
KABİS sistemine kayıt yaptırmaları gereken rent a car şirketleri, bu işlemi gerçekleştirmeme durumunda belirli bir ceza ile karşılaşmaktadır. Ayrıca KABİS cezasının miktarı genellikle 10.000 TL civarındadır. Ancak bu miktar şehirler arasında değişiklik göstermektedir.
KABİS sistemine üye olmayan kiralama firmaları, 10.000 TL gibi bir ortalama ceza ödemek zorundadır. Ancak bu ceza miktarı şehirler arasında değişebilmektedir.
Ayrıca, kiralama işlemi gerçekleştiren kişilerin kimlik bilgilerinin ikinci kez sisteme girilmemesi mümkündür. Bu durumda araç kiralama hizmeti veren firmanın ruhsatının iptal edilme riski bulunmaktadır. KABİS cezasına itiraz etmek isteyen firmalar, cezanın verildiği tarihten itibaren dilekçe vermek zorundadır. 15 gün içinde bağlı bulundukları Sulh Ceza Mahkemeleri’ne dilekçe ile başvurabilirler. İtiraz dilekçesinde;
- Ceza tutanağı ve tarihi
- İtiraz edenin kimlik bilgileri
- İkametgah bilgileri de mutlaka yer almalıdır.